Η Ιστορία των Πάνελ SIP

Η Αρχή στην Forest Products Laboratory

Forest Products Laboratory

Η συντομογραφία SIP προέρχεται από τα αγγλικά και προέρχεται από τις λέξεις «structural insulated panel» ή «structural insulating panel» Αυτή η μοναδική ιδέα δημιουργήθηκε το 1935 στην πόλη Madison, στην πολιτεία Ουισκόνσιν των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Τα πάνελ SIP δημιουργήθηκαν ειδικά στο λεγόμενο Εργαστήριο Δασικών Προϊόντων, όπου οι μηχανικοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν πειραματικά σπίτια που παρακολουθούνταν συνεχώς για περισσότερα από 30 χρόνια.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση διαφόρων νέων σχεδίων και υλικών έχει δοκιμαστεί με επιτυχία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι το γεγονός ότι ακόμη και η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, Eleanor Roosevelt, ήρθε στα εγκαίνια του.

Ο Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright χρησιμοποίησε την κατασκευή μονωμένων πάνελ στο περίφημο έργο του Usonian Houses, τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930 και του 1940.

 

Στόχος αυτού του έργου ήταν η δημιουργία μιας οικονομικής κατοικίας.

Αυτό το έργο ξεκίνησε από την πόλη Midland στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτά τα σπίτια κατοικούνται ακόμα και σήμερα και ακόμη και μετά από περίπου 80 χρόνια αποδεικνύουν την αντοχή τους.

Η οικία Robie

Η οικία Robie

Οικία Darwin D. Martin, Μπάφαλο, Νέα Υόρκη

Οικία Darwin D. Martin, Μπάφαλο, Νέα Υόρκη

Ο Alden B. Dow

Alden B. Dow

Alden B. Dow

Μεγάλο άλμα στην τεχνολογία των πάνελ SIP επιτεύχθηκε όταν ένας από τους μαθητές του Frank Wright, ο Alden B. Dow, δημιούργησε το πρώτο πάνελ SIP με μόνωση αφρού το 1952.

Αυτά τα πιο σύγχρονα πάνελ χρησιμοποιήθηκαν αμέσως στην κατασκευή των πρώτων σπιτιών που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά με αυτή η τεχνολογία.

Από τη δεκαετία του 1960, τα προϊόντα μόνωσης από στερεό αφρό ήταν εύκολα διαθέσιμα, ενώ οι πλακέτες OSB ήταν επίσης εύκολα διαθέσιμες από τη δεκαετία του 1980.

Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού ήταν η αρχή της παραγωγής των πάνελ SIP, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Από τη δεκαετία του 1990, η τεχνολογία πάνελ SIP έχει επιτύχει ξανά ταχεία ανάπτυξη, κυρίως λόγω της ανάπτυξης των υπολογιστών και της παραγωγής μηχανών τους.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες παραγωγής καθώς και στα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για αρχιτέκτονες και σχεδιαστές, η όλη διαδικασία παραγωγής έχει απλοποιηθεί.

Επί του παρόντος, τα πάνελ SIP είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της ταχύτητας παραγωγής αλλά και της επακόλουθης συναρμολόγησης, των εξαιρετικών μονωτικών ιδιοτήτων, της υψηλής αντοχής και της προσιτής τιμής. 

Το Hudson Passive Project

Hudson Passive Project in New York

Hudson Passive Project in New York

Ο Dennis Wedlick του Dennis Wedlick Architect (DWA), που εδρεύει στο Hudson της Νέας Υόρκης, άδραξε μια στιγμή το 2008, μετά το κραχ στο real estate, για να σκεφτεί τα λάθη της αστικής εξάπλωσης και την τάση προς μεγάλα σπίτια.

Αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να σχεδιάσει, με το προσωπικό και τους συνεργάτες του, ένα οικονομικά εφικτό και βιώσιμο σπίτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρωτότυπο για τους αγοραστές σπιτιού. Το πρότυπο σπίτι που γεννήθηκε από αυτή την αρχική ιδέα είναι το Hudson Passive Project που βρίσκεται στο Claverack της Νέας Υόρκης και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010.

 

Είναι το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη Νέα Υόρκη κατασκευασμένο αποκλειστικά από SIP (Structural Insulated Panels). Μια από τις υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης κατοικίες στον κόσμο. Τους χειμερινούς μήνες, το σπίτι σχεδόν δεν χρειάζεται θέρμανση, καθώς ο ήλιος θερμαίνει το εσωτερικό μέσω της πρόσοψης που βλέπει στο νότο.

Η GREEN-PANEL

Η GREEN-PANEL καινοτομώντας ξεκίνησε, την τελευταία δεκαετία, την παραγωγή SIP με αφρό πολυισοκυανουρίας PIR (polyisocyanurate), ένα νέο υλικό της Bayer Material Science, με εργοστάσιο στην Αυστραλία (Ozone Panel), και στην Ρουμανία (Green-panel), που καλύπτει με αντιπροσώπους όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 

 

Το 2021 η GREEN-PANEL HELLAS κατασκεύασε το πρώτο SIP σπίτι στην Ελλάδα με PIR.